top of page

Werkgroep Leefstijlplatform

Vitale burgers in een gezonde wijk

Dát is ons motto! Wij zijn een groep bewoners, zorgverleners en onderzoekers van Nijmegen Noord. Gezondheid omvat in onze opvatting alle pijlers van “positieve gezondheid”. Dit is een brede opvatting over gezondheid. Het gaat niet alleen over lichamelijk functioneren maar ook over ‘lekker-in-je-vel-zitten’,  jezelf goed kunnen redden, of je contact hebt met fijne mensen om je heen, over kwaliteit van leven en over zingeving. Voor meer informatie over positieve gezondheid zie https://www.iph.nl .

 

De kracht van verbinding

We gaan uit van wensen, mogelijkheden en krachten van mensen. Bewoners in een wijk kunnen elkaar ondersteunen in het verbeteren of op peil houden van hun gezondheid.  “Met en voor elkaar”. Wij onderzoeken momenteel onder bewoners in Nijmegen Noord aan wat voor soort voorziening zij behoefte hebben ter ondersteuning van hun gezondheid. Dat kan een ontmoetingsplek in de wijk zijn waar bewoners fysiek bij elkaar kunnen komen, waar zij een luisterend oor, informatie of advies kunnen vinden, daarbij helpend kan zijn. Dat kan ook of gedeeltelijk een ‘virtuele’ plek zijn waar mensen kunnen vinden wat ze nodig hebben voor hun gezondheid. Deze informatie zal ons helpen om het “centrum” in Nijmegen Noord vorm te geven en wat een passende naam is. Daarnaast kijken we ook om ons heen naar goede voorbeelden in het land. Wat kunnen initiatieven elders ons leren? Wat past het beste in onze eigen wijk?

 

Gemakkelijk vindbaar

Soms is er ook behoefte aan een professionele aanbieder die hulp kan bieden bij het verbeteren van gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut, een diëtist maar ook aan een sportcentrum, yogaclubje, etc. Om alle aanbieders op het gebied van gezondheid in onze wijk goed te kunnen vinden, werken we aan een zogenaamde “sociale kaart”. We gebruiken hiervoor de leefstijlkaart van 2Diabeat.  Raadpleeg voor meer informatie over 2Diabeat https://2diabeat.nl . U kunt de kaart zelf ook via deze website bekijken.

 

Hoe gaat het onderzoek verder?

De komende maanden zullen we de resultaten van ons onderzoek uitwerken tot een concreet ontwerp voor deze gezondheidsvoorziening. Daarna gaan we ons inspannen om het plan tot uitvoering te brengen. Daarvoor gaan we op zoek naar de benodigde middelen en de mensen die een rol willen vervullen in dit initiatief.

 

Mocht u interesse hebben in ons onderzoek of willen reageren, neem gerust contact op.

Ook als u suggesties of tips heeft, laat het ons horen. 

 

Via deze website houden we u op de hoogte van de vorderingen van het onderzoek en de verdere ontwikkelingen binnen deze werkgroep.

PHOTO-2023-06-07-17-10-37 (2).jpg
d33911d3-6566-44df-b9a7-285c987a459d_edited.jpg
bottom of page